plough - онтологија

доизора повеќе

Види и: изора (св.)
доизораат
Вид збор: Глагол, свршен
Изора до крај.
Употреба: Земјоделство

доора повеќе

Види и: ора (несв.)
доораат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со орањето, изора до крај.
Употреба: Земјоделство

надора повеќе

надораат
Вид збор: Глагол, свршен
Изора над определеното, повеќе отколку што треба.
Албански: lëvron tepër
Употреба: Земјоделство

наора повеќе

наораат
Вид збор: Глагол, свршен
Изора доволно, колку што треба, или многу.
Албански: lëvroj mjaft
(се наора) Се задоволи, се наработи со орање.
Албански: lëvroj shumë

плужица повеќе

мн. плужици
Вид збор: Именка, женски род
плуг
Употреба: Народно

разорува повеќе

разоруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
разора
Албански: çaj