pitiable - онтологија

жален повеќе

жални
Вид збор: Придавка
Што е за жалење.

живожален повеќе

живожалниот
Вид збор: Придавка
Што е за жалење.
Употреба: Народна поезија

завали повеќе

Вид збор: Придавка
за жалење, јаден, кутар
Турски: zavallı
Употреба: Неменлив збор

завалија повеќе

завалии
Вид збор: Придавка
(немен. по род) Што е за жалење, за грев.
Турски: zavallı
Употреба: Неменлив збор , Разговорно

загревен повеќе

загревниот
Вид збор: Придавка
Што е за жалење; беден, кутар, несреќен.

јаден повеќе

јадниот
Вид збор: Придавка
кутар, тажен, жален

јадовен повеќе

Види и: јаден (прид.)
јадовниот
Вид збор: Придавка
јаден
Употреба: Книжевен збор

кутар повеќе

кутри
Вид збор: Придавка
Што е за жалење, сиромав, несреќен.

пеклен повеќе

пеклениот
Вид збор: Придавка
жален, страден
Употреба: Дијалектен збор

сожалувачки повеќе

Види и: сожалив (прид.)
сожалувачкиот
Вид збор: Придавка
сожалив

тажен повеќе

тажни
Вид збор: Придавка
јаден, жален