perish - онтологија

загине повеќе

загинат
Вид збор: Глагол, свршен
Исчезне, се изгуби од видик, за определено време и сл.
Албански: zhduket
Употреба: Преносно значење

испоцрка повеќе

испоцркаат
Вид збор: Глагол, свршен
Исцрка во голем број, сите.
Употреба: Разговорно

исцрка повеќе

исцркаат
Вид збор: Глагол, свршен
цркне, умре

согори повеќе

согорат
Вид збор: Глагол, свршен
Пропадне, се уништи од напорна работа, тешка болест и сл.

цоиса повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
пцовиса
Употреба: Дијалектен збор