nose - онтологија

нос повеќе

мн. носови
Вид збор: Именка, машки род
Орган на мирисот и еден од дишните органи, кој се наоѓа на средината од лицето кај човекот и на предниот дел од главата, над устата, кај животните.
Албански: hundë
Употреба: Анатомија

носе повеќе

Види и: нос (м.)
мн. носиња
Вид збор: Именка, среден род
нос

носиште повеќе

Види и: нос (м.)
мн. носишта
Вид збор: Именка, среден род
нос
Албански: hundë e madhe
Употреба: Анатомија , Аугментатив

носле повеќе

Види и: носе (ср.)
мн. нослиња
Вид збор: Именка, среден род
носе