measure - онтологија

аршин повеќе

мн. аршини
Вид збор: Именка, машки род
Мерка за мерење.
Албански: masë
Употреба: Преносно значење

габарит повеќе

(едн.) габаритот
Вид збор: Именка, машки род
Надворешен обем на градба.
Албански: përmasë, shtrirje
Употреба: Архитектура и градба , Деминутив

домери повеќе

домерат
Вид збор: Глагол, свршен
Мери, измери до крај.

измери повеќе

измерат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши мерење на нешто, установи со определена мера, определена димензија на нешто.
Албански: mat, mas

карар повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
мера, граница, ред
Турски: karar
Употреба: Архаизам

мера повеќе

мн. мери
Вид збор: Именка, женски род
Единица за определување некоја големина (должина, ширина, површина).
Албански: masë
Сад за мерење течност, зрнест и друг материјал.
Албански: masë, matje

мери повеќе

мерат
Вид збор: Глагол, несвршен
Определи големина, размер, количество на нешто.
Албански: mat
Определи степен, силина, броен износ на нешто.
Албански: mat
Употреба: Физика

мерило повеќе

мн. мерила
Вид збор: Именка, среден род
Сад со кој се мери.
Албански: masë

мерка повеќе

Види и: мери (несв.)
меркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гледа тајно, набљудува внимателно.
Албански: masë

мерка повеќе

мн. мерки
Вид збор: Именка, женски род
мера
Албански: masë

метар повеќе

мн. метри
Вид збор: Именка, машки род
Средство, направа за мерење должина на која се обележани метри, сантиметри и милиметри.
Албански: metër

одмери повеќе

одмерат
Вид збор: Глагол, свршен
Со некаква мерка процени, определи некаква величина (тежина, должина, содржина).
Албански: mat

палец повеќе

мн. палци
Вид збор: Именка, машки род
Мера за должина = 0,027 м.
Албански: njësi matëse për gjatësi
Употреба: Книжевен збор

премери повеќе

премерат
Вид збор: Глагол, свршен
Измери количество, големина на нешто.
Албански: mat rishtas
Повторно измери.
Албански: mat rishtas
(се премери) Се измери повторно.
Албански: mat përsëri

размер повеќе

мн. размери
Вид збор: Именка, машки род
Број на слогови или стапки во стихот.
Латински: metrum Албански: njësi për matje të vargjeve
Употреба: Литература
Примери:
Размерот на стихот.

размери повеќе

размерат
Вид збор: Глагол, свршен
Измери, определи со мерење димензии.

рало повеќе

мн. рала
Вид збор: Именка, среден род
Мерка за земја - површина што може да се изора за еден ден со едно рало волови.
Албански: masë, matje

растег повеќе

мн. растези
Вид збор: Именка, машки род
Мерка за должина рамна на растојанието на испружени раце.

растежај повеќе

Види и: растег (м.)
мн. растежаи
Вид збор: Именка, машки род
растег

сажен повеќе

мн. сажни
Вид збор: Именка, машки род
Стара мера за должина - околу два метра.
Употреба: Архаизам

трга повеќе

тргаат
Вид збор: Глагол, несвршен
мери (тежина)
Албански: mat
(се трга) се мери
Албански: mat

чеперок повеќе

мн. чепероци
Вид збор: Именка, машки род
Како мера за должина - растојанието меѓу врвот на палецот и показалецот кога се растегнати.
Примери:
Педа и чеперок