justify - онтологија

артикулира повеќе

артикулираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Јасно образложи, образложува, претстави, претставува нешто.
Албански: arsyetoj
Употреба: Преносно значење

вади повеќе

вадат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се вади) Се правда, се оправдува.
Албански: justifikoj

дообразложи повеќе

Види и: образложи (св.)
дообразложат
Вид збор: Глагол, свршен
Образложи нешто до крај.

обоснове повеќе

обосноват
Вид збор: Глагол, свршен
Придружи нешто со докази и факти.

образлага повеќе

образлагаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Дава образложение, оправдува.

образложи повеќе

образложат
Вид збор: Глагол, свршен
Поткрепи со аргументи, факти, објаcни нешто.

оправда повеќе

оправдаат
Вид збор: Глагол, свршен
Објасни, одбрани некаква постапка; признае нешто за правилно, допустливо, возможно; одобри, дозволи нешто.
Албански: justifikoj
Потврди, докаже дека е нешто точно, правилно.
Албански: justifikoj
Покаже, докаже дека навистина заслужува нечија доверба и сл.
Албански: justifikoj
(се оправда) Симне од себе сомнеж, вина; ја докаже оправданоста на својата постапка.
Албански: justifikoj

пооправда повеќе

Види и: оправда (св.)
пооправдаат
Вид збор: Глагол, свршен
Оправда малку, донекаде.
(се пооправда) Се оправда малку, донекаде.

правда повеќе

(се) правдаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) оправда, (се) оправдува
Албански: arsyetoj