import - онтологија

внесе повеќе

внесат
Вид збор: Глагол, свршен
Донесе отстрана, од друга земја, од надворешна средина и сл.
Албански: fus, importoj
Употреба: Економија
Увезе, по трговски пат, внесе стока.
Албански: importoj
Употреба: Економија , Преносно значење

импорт повеќе

(едн.) импортот
Вид збор: Именка, машки род
Увезување на стока и услуги од други држави.
Албански: import
Употреба: Економија
Количество и вредност на увезеното.
Албански: import
Употреба: Економија

импортира повеќе

импортираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Увезе, увезува странска стока на домашен пазар, се занимава со увозна трговија.
Албански: importoj
Употреба: Економија
Навлезе, навлегува од странство (на пример мода, навики, обичаи).
Албански: importoj
Употреба: Разговорно

увезе повеќе

увезат
Вид збор: Глагол, свршен
Внесе стока и услуги од странство во земјата.
Албански: importoj
Употреба: Економија

увезува повеќе

Види и: увезе (св.)
увезуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
увезе
Употреба: Економија

увезување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
увоз
Албански: importim
Употреба: Економија

увоз повеќе

(едн.) увозот
Вид збор: Именка, машки род
Внесување стока од странство во земјата.
Албански: import
Употреба: Економија
Она што се увезува.
Албански: import
Употреба: Економија