hurry - онтологија

брза повеќе

брзаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Настојува да изврши некакво дејство за што покусо време.
Албански: shpejtoj, nxitoj
Брзо се движи.
Албански: nxitoj
Настојува некој брзо да извршува некоја работа, брзо да се движи.
Албански: nxitoj
(се брза) Се обидува да изврши некакво дејство во што покус рок.
Албански: ngutem, nxitoj
(се брза) Настојува да биде брз.
Албански: ngutem, nxitoj
Употреба: Безлично

вјаса повеќе

вјасаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Брза, брзо врши некое дејство.
Албански: shpejton
Употреба: Разговорно
Брзо оди.
Албански: shpejton
Употреба: Разговорно
(се вјаса) се брза
Албански: shpejton
Употреба: Разговорно

граби повеќе

грабат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Брза, брзо оди.
Албански: shpejtoj, nxitoj

доита повеќе

доитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Дојде со итање, со брзање.

забрза повеќе

забрзаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се забрза) Почне да се брза.
Албански: përshpejtohem

завјаса повеќе

Види и: вјаса (несв.)
(се) завјасаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да вјаса.
Албански: ngut, shpejton
Употреба: Разговорно
Натера да вјаса, да побрза.
Албански: ngut, shpejton
Употреба: Разговорно

заграба повеќе

заграбаат
Вид збор: Глагол, свршен
забрза, заита
Албански: shpejtoj, nxitoj
Употреба: Разговорно

заита повеќе

Види и: ита (несв.)
заитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да ита, да брза.
Албански: ngutet, shpejton
поита, побрза
Албански: shpejton, ngutet

ита повеќе

итаат
Вид збор: Глагол, несвршен
брза

повјаса повеќе

Види и: вјаса (несв.)
повјасаат
Вид збор: Глагол, свршен
вјаса
Употреба: Разговорно

поита повеќе

Види и: ита (несв.)
поитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Ита, забрза, побрза малку или уште повеќе.

стрча повеќе

Види и: трча (несв.)
стрчаат
Вид збор: Глагол, свршен
Забрзано упати негде.
Албански: nxitoj
Примери:
Мајката потрча по скалите.