frozen - онтологија

вкочанет повеќе

вкочанетиот
Вид збор: Придавка
здрвен, смрзнат, неподвижен

заледен повеќе

заледениот
Вид збор: Придавка
Што е покриен со лед.

замрзнат повеќе

замрзнатиот
Вид збор: Придавка
Што е претворен во мраз, во лед.
Албански: i ngrirë
Што е подложен на замрзнување заради чување да не се расипе.
Албански: i ngrirë, i akullt
Употреба: Гастрономија
За пари - што не се користат во обртот.
Албански: të ngrira
Употреба: Економија

измрзнат повеќе

измрзнатиот
Вид збор: Придавка
Што измрзнал, резултат од подолга изложеност на студ и мраз.

подмрзнат повеќе

Види и: подмрзне (св.)
подмрзнатиот
Вид збор: Придавка
Што подмрзнал малку, донекаде.

прикован повеќе

Види и: прикова (св.)
прикованиот
Вид збор: Придавка
Што е вкочанет, неподвижен.

смрзнат повеќе

смрзнати
Вид збор: Придавка
Претворен во мраз; покриен со кора од мраз.
Албански: i ngrirë
Измрзнат, изѕемнат; кој загубил подвижност и чувствителност; безживотен.
Албански: i ngrirë
Конзервиран со замрзнување.
Албански: i ngrirë
Употреба: Гастрономија