forget - онтологија

заборави повеќе

заборават
Вид збор: Глагол, свршен
Пропушти да направи нешто.
Албански: harroј

забрави повеќе

забрават
Вид збор: Глагол, свршен
заборави
Албански: haroj
Употреба: Дијалектен збор

занесе повеќе

занесат
Вид збор: Глагол, свршен
(се занесе) Се внесе премногу во нешто, се заборави.
Албански: i haruar

заплесне повеќе

(се) заплеснат
Вид збор: Глагол, свршен
се занесе
Албански: dalldis, harrohem

иззаборави повеќе

Види и: заборави (св.)
иззаборават
Вид збор: Глагол, свршен
Заборави повеќе работи, заборави сè.

изуми повеќе

изумат
Вид збор: Глагол, свршен
Заборави, исчезне од помнењето.

испозаборави повеќе

Види и: заборави (св.)
испозаборават
Вид збор: Глагол, свршен
Заборави многу нешта.

отпознае повеќе

отпознам
Вид збор: Глагол, свршен
(се отпознае) Се заборави, не се познава веќе.
Албански: harroj, nuk njeh

подзаборави повеќе

подзаборават
Вид збор: Глагол, свршен
Заборави малку, донекаде, во некоја мера.
Албански: harron pak
(се подзаборави) Се заборави малку, донекаде.
Албански: harron pak