entertain - онтологија

еглендисува повеќе

еглендисуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
разговара, муабети, се разонодува
Турски: eğlenmek
Употреба: Архаизам , Разговорно

забави повеќе

забават
Вид збор: Глагол, свршен
разоноди
Албански: argëtohem, zbavitem

забавува повеќе

Види и: забави (св.)
забавуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Разонодува, занимава некого.
Албански: argëton, dëfren
(се забавува) Се разонодува, ужива во нешто.
Албански: argëtohem, zbavitem

занимава повеќе

(се) занимаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Забавува некого.
Албански: argëtoj
(се занимава) се забавува
Албански: argëtohem, zbavitem

игра повеќе

играат
Вид збор: Глагол, несвршен
(си игра) Се забавува со играње, сам или со некого.
Албански: argëtohet

котка повеќе

коткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Забавува деца.
Употреба: Архаизам

лаже повеќе

лажат
Вид збор: Глагол, несвршен
Занимава, забавува некого.
Албански: mashtroj, argëtoj
Употреба: Разговорно

позанимава повеќе

Види и: занимава (несв.)
позанимаваат
Вид збор: Глагол, свршен
Занимава некого малку, кратко време.
Албански: argëtoj
(се позанимава) Се занимава малку, некое време.
Албански: argëtoj

полаже повеќе

Види и: лаже (несв.)
полажат
Вид збор: Глагол, свршен
Заигрува, забавува некого (обично деца).

разоноди повеќе

разонодат
Вид збор: Глагол, свршен
Со забавување одвлече од некои мисли, преживелици и сл.
Албански: dëfrehem, argëtohem
Развесели, достави некому некое задоволство.
Албански: dëfrehem, zbavitem
(се разоноди) Се одвлече од некои мисли, преживелици и сл.
Албански: dëfrehem
(се разоноди) Се развесели, помине извесно време во некое задоволство.
Албански: dëfrehem, argëtohem

разонодува повеќе

Види и: разоноди (св.)
(се) разонодува
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) разоноди

шени повеќе

(се) шенат
Вид збор: Глагол, несвршен
се весели, се забавува
Турски: şenlenmek
Употреба: Разговорно