distort - онтологија

извитопери повеќе

извитоперат
Вид збор: Глагол, свршен
Намерно преиначи некоја работа во своја корист.

изврти повеќе

извртат
Вид збор: Глагол, свршен
Изопачи, искриви факт, смисла.
Албански: shtrembëroj

изопачи повеќе

изопачат
Вид збор: Глагол, свршен
Прави да стане поинакво од вообичаеното, расипе, искриви, измени волоша смисла.
Албански: mbrapshtoj, shtrembëroj

искриви повеќе

искриват
Вид збор: Глагол, свршен
Изопачи, изврти нешто, прикаже какво што не е.
Албански: shtrembëroj
Употреба: Преносно значење

искривоколчи повеќе

искривоколчат
Вид збор: Глагол, свршен
изопачи
Албански: shtrembëroj
Употреба: Преносно значење

исчанчи повеќе

исчанчат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) Искриви, изврши нешто.
Албански: praptoj, prish syt
Употреба: Преносно значење , Разговорно

криви повеќе

криват
Вид збор: Глагол, несвршен
За лице, усни - менува облик, изглед; прави гримаси.
Албански: ndërron

подискриви повеќе

Види и: искриви (св.)
подискриват
Вид збор: Глагол, свршен
Изопачи, изврти нешто до одредена мера.
Албански: shtrmbëroj
Употреба: Преносно значење