deny - онтологија

демантира повеќе

демантираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Даде, дава демант, објави, објавува демант.
Француски: démentir Албански: demantoj
Употреба: Политика

инќари повеќе

инќарат
Вид збор: Глагол, несвршен
одрекува, оспорува
Употреба: Разговорно

негира повеќе

негираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Не признае, не признава нешто кажано или сторено, одрече, одречува.
Албански: mohoj, refuzoj

одвели повеќе

одвелат
Вид збор: Глагол, свршен
Одрече, отфрли, повлече даден збор.

одрекне повеќе

Види и: одрече (св.)
одрекнат
Вид збор: Глагол, свршен
Изјави дека не е вистина.

одрече повеќе

одречат
Вид збор: Глагол, свршен
Не признае нешто што е кажано, направено.
Албански: mohoj, refuzoj
Одговори на обраќање.
Албански: kthej
Употреба: Разговорно

откаже повеќе

откажат
Вид збор: Глагол, свршен
Не признае нешто дека е вистина.
Албански: mohoj

повлече повеќе

повлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Откаже, објави за неточно, поништи важност на нешто (искажан збор, наредба, закон, предлог, кандидатура).
Албански: heq dorë

порекне повеќе

порекнат
Вид збор: Глагол, свршен
одрече