deform - онтологија

деформира повеќе

деформираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изобличи, изобличува нешто, обезличи, обезличува.
Албански: deformoj
Се деформира, се изобличи.
Албански: deformohet, prishet

изобличи повеќе

изобличат
Вид збор: Глагол, свршен
Смени облик на нешто, направи да биде без вообичаениот облик, нагрди, изопачи.
Албански: deformoj, ndryshoj formën
(се изобличи) Се искриви, се нагрди, го изгуби својот облик.
Албански: ndryshoj formën, deformoj

искриви повеќе

искриват
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да има отстапување од нормалата.
Албански: deformoj

разобличи повеќе

разобличат
Вид збор: Глагол, свршен
Физички смени нечиј лик применувајќи сила.
Албански: demaskoj
(се разобличи) Смени лик од гнев, лутина, бес и сл.