change - онтологија

движи повеќе

движат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се движи) Се менува во некакви граници.
Албански: lëviz

заврти повеќе

завртат
Вид збор: Глагол, свршен
За време - се промени.
Албански: ndryshoj

замени повеќе

заменат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши размена, даде едно нешто за да добие друго нешто.
Албански: këmbej
(се замени) Се смени со некого во вршењето некоја работа, должност, направи меѓусебна размена.
Албански: ndërroj

измени повеќе

изменат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да биде поинаков.
Албански: ndryshoj
Смени, замени со друг, таков или поинаков.
Албански: ndërrim
(се измени) Стане поинаков.
Албански: ndryshim

испромени повеќе

Види и: промени (св.)
испроменат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи големи промени, измени.
Албански: ndryshoj, ndërroj
Облече, дотера некого во нова облека.
Албански: ndërroj
(се испромени) се промени, се измени
Албански: ndryshoj
(се испромени) Се издотера, облече свечена облека.
Албански: ndërroj

мени повеќе

менат
Вид збор: Глагол, свршен
промени
Албански: ndërroj, ndryshoj

менува повеќе

менуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави да биде поинакво по содржина, по квалитет или изглед.
Албански: ndryshoj, ndërroj
Употребува наизменично.
Албански: ndërroj, këmbej
Дава нешто во замена за друго; разменува.
Албански: këmbej
Употреба: Економија
(се менува) Станува поинаков.
Албански: ndërroj, shkoj
(се менува) се разменува
Албански: këmbej

напромени повеќе

(се) напроменат
Вид збор: Глагол, свршен
Се промени, се облече убаво, во убава, богата облека.

обрати повеќе

обратат
Вид збор: Глагол, свршен
Преобрати, промени вера некому.
Албански: ndërroj, kthej
(се обрати) Се преобрати, промени вера.
Албански: ndërroj, kthej

оди повеќе

одат
Вид збор: Глагол, несвршен
За боја, нијанса - преминува, се прелева.
Албански: kalon, shëndrohet

подизмени повеќе

Види и: измени (св.)
подизменат
Вид збор: Глагол, свршен
Измени малку, донекаде.
Албански: ndryshoj
(се подизмени) Се измени малку, донекаде.
Албански: ndryshoj pak

поизмени повеќе

Види и: измени (св.)
поизменат
Вид збор: Глагол, свршен
Измени малку.

помине повеќе

поминат
Вид збор: Глагол, свршен
Мине од едно нешто на друго.
Албански: kaloj, ndrroj
Употреба: Преносно значење

попреиначи повеќе

Види и: преиначи (св.)
попреиначат
Вид збор: Глагол, свршен
Преиначи, промени малку, донекаде.

прејде повеќе

прејдат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине на нешто друго, поинакво од претходното; смени тема на разговор, дискусија и сл.
Албански: kaloj, ndryshoj, ndërroj
Употреба: Преносно значење

прекрши повеќе

прекршат
Вид збор: Глагол, свршен
(се прекрши) Престане да се сомнева, да се двоуми, отстрани сомнеж, колебање.
Албански: thyej, ndryshoj
Употреба: Преносно значење

премести повеќе

преместат
Вид збор: Глагол, свршен
(се премести) Смени место, премине на друго место.
Албански: ndërroj vendin

премине повеќе

преминат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине од една во друга состојба, околност, место.
Албански: ndërroj

преобрази повеќе

преобразат
Вид збор: Глагол, свршен
(се преобрази) Добие друг лик, изглед, надворешно се измени.
Албански: shndërroj, transformoj

преправи повеќе

преправаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто поинаку, на друг начин, преработи.
Албански: ndërroj

препромени повеќе

(се) пропроменат
Вид збор: Глагол, свршен
Одново се преоблече.

прероди повеќе

преродат
Вид збор: Глагол, свршен
(се прероди) Се преобрази, стане поинаков.
Албански: ndryshoj, bëhem ndryshe

преслече повеќе

преслечат
Вид збор: Глагол, свршен
Промени облека.
Албански: çvishem, ndërroj veshjen
(се преслече) Се преоблече, (се) пресоблече.
Албански: ndërroj veshjen

пресоблече повеќе

(се) пресоблечат
Вид збор: Глагол, свршен
преоблече, преслече

претвори повеќе

претворат
Вид збор: Глагол, свршен
Промени нешто во нешто друго.
Албански: shëndroj

префрли повеќе

префрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Смени, премести во друго време.
Албански: ndërroj

промени повеќе

променат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да стане поинакво, измени.
Албански: ndryshon
Замени, смени едно со друго.
Албански: ndërroj
Облече нова, убава облека.
Албански: mbath të re
(се промени) Стане поинаков, се измени.
Албански: ndryshoj
(се промени) Се облече во нова, убава облека.
Албански: ndryshoj

разбие повеќе

разбијат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи на делови; за пари - размени, раситни.
Албански: ndërroj

размени повеќе

разменат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде нешто во замена за друго, обично со иста вредност.
Албански: këmbim
Случајно смени едно нешто за друго.
Албански: këmbim
За пари - раситни, разбие.
Албански: ndryshoj
сподели, каже
Албански: shpërndaj
Употреба: Разговорно
(се размени) Смени меѓу себе.
Албански: këmbim

раситни повеќе

раситнат
Вид збор: Глагол, свршен
За пари - разбие, размени.
Албански: thyej, këmbej

раскрупни повеќе

раскрупнат
Вид збор: Глагол, свршен
Ситни пари ги претвори во банкноти со поголема вредност.

распромени повеќе

распроменат
Вид збор: Глагол, свршен
Преслече нова облека.
Албански: ndërroj rrobat
(се распремени) Се преслече; преслече нова облека од себе.
Албански: ndërroj rrobat

рокира повеќе

(се) рокираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
премести, преместува
Германски: rochieren Албански: ndryshim, ndërrim
Употреба: Преносно значење
Примери:
Рокирај ги нив и ќе биде добро.

сврти повеќе

свртат
Вид збор: Глагол, свршен
Измени развиток на дејство, работа, процес и сл.
Албански: kthej, ndërroj
За разговор, мисли - преведе на друг предмет, тема.
Албански: kthej, ndërroj

смени повеќе

сменија
Вид збор: Глагол, свршен
Замени нешто.
Албански: ndryshoj
Отстрани од некоја должност, симне, собори.
Албански: shkëmbim
(обично во 3 л.) - Појави се на местото од нешто што исчезнува.
Албански: ndryshoj
Даде едно нешто за друго.
Албански: shkëmben
(за пари) размени
Албански: shkëmben
(се смени) Замени еден друг на некое место, должност.
Албански: ndërroj
(се смени) Се замени со нешто.
Албански: ndryshoj