calculate - онтологија

вкалкулира повеќе

Види и: калкулира (св. и несв.)
вкалкулираат
Вид збор: Глагол, свршен
Земе предвид, пресмета.

есапи повеќе

есапат
Вид збор: Глагол, свршен
смета, пресметува
Албански: njehsoj
Употреба: Архаизам , Разговорно

заесапи повеќе

заесапат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да есапи, да смета.
Употреба: Разговорно

засмета повеќе

Види и: смета (несв.)
засметаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да смета.
Албански: fillon të pengoj
Внесе, вброи во сметка, пресмета.
Албански: llogaris

искалкулира повеќе

Види и: калкулира (св. и несв.)
искалкулираат
Вид збор: Глагол, свршен
пресмета, оцени

калкулира повеќе

калкулираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Пресмета, смета; направи, прави пресметка.
Албански: kalkuloj, llogarit
Предвиди, предвидува; испланира, планира.
Албански: kalkuloj
Употреба: Преносно значење

пресмета повеќе

пресметаат
Вид збор: Глагол, свршен
Дојде до определен резултат со помош на сметање.
Албански: llogarit
Направи сметка.
Албански: llogarit
Смета повторно, уште еднаш.
Албански: rikalkulim
предвиди
Албански: llogarit, parapa

смета повеќе

сметаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Врши дејство со броеви; прави сметка.
Албански: llogarit

фати повеќе

фатат
Вид збор: Глагол, свршен
Задржи за долг, пресмета.
Албански: llogari
Употреба: Разговорно