attack - онтологија

атака повеќе

мн. атаки
Вид збор: Именка, женски род
вооружен напад
Албански: sulm
Употреба: Воен термин , Ретко
Напад врз некого (со зборови).
Албански: sulm
Употреба: Ретко

атакува повеќе

атакуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изврши, врша атака.

ескалира повеќе

ескалираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изврши, врши воен напад.
Албански: eskaloj, sulm ushtarak

збуца повеќе

збуцаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се збуца) Почне да се напаѓа со некого.
Албански: sulmoj
Употреба: Преносно значење

здаде повеќе

(се) здадат
Вид збор: Глагол, свршен
Се нафрли некому со зборови, со викање, со лаење.
Албански: vërsulem
Употреба: Разговорно

јуриша повеќе

јуришаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Оди во јуриш.
Албански: atakon, sulmon, bën jyrish
Употреба: Воен термин

јурне повеќе

јурнат
Вид збор: Глагол, свршен
Тргне во јуриш, нападне.
Албански: atakon, sulmon
Употреба: Воен термин

јурнува повеќе

Види и: јурне (св.)
јурнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(повт.) напаѓа

кајдиса повеќе

кајдисаат
Вид збор: Глагол, свршен
нападне, погуби
Турски: kaydırmak
Употреба: Разговорно

напад повеќе

мн. напади
Вид збор: Именка, машки род
Спротивставување со зборови, изнесување поинакво мислење, неодобрување туѓи мисли, идеи, постапки и сл.
Албански: sulm
Акција за постигање погодок.
Албански: sulm
Употреба: Спорт

нападне повеќе

нападнат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши напад.
Албански: sulmon

нафрли повеќе

нафрлат
Вид збор: Глагол, свршен
(се нафрли) Нападне некого физички или со зборови, со закани и сл.
Албански: sulmoj
(се нафрли) Се втурне некаде, изврши напад, грабеж и сл.
Албански: sulmoj

опстрелува повеќе

опстрелуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Остро критикува, напаѓа некого или нешто.
Албански: sulmoj, kritikoj
Употреба: Преносно значење

подбере повеќе

подберат
Вид збор: Глагол, свршен
Нападне, се нафрли на некого физички или со зборови со викање.
Албански: vërsul

пушти повеќе

пуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Се нафрли некому со зборови.
Албански: sulmoj

сипе повеќе

сипат
Вид збор: Глагол, свршен
(се сипе) Се нафрли врз некого.
Албански: sulmoj
Употреба: Преносно значење

слета повеќе

слетаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се слета) Се здаде по некого.
Албански: sulmoj

спушти повеќе

спуштат
Вид збор: Глагол, свршен
(се спушти) се нафрли
Албански: sulmoj

тутка повеќе

туткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се тутка) За куче, напаѓа некого.
Албански: mësyn

удар повеќе

мн. удари
Вид збор: Именка, машки род
На војска во војна.
Албански: sulm
Употреба: Воен термин

удри повеќе

удрат
Вид збор: Глагол, свршен
нападне
Албански: sulmoj