appear - онтологија

доброди повеќе

добродат
Вид збор: Глагол, свршен
дојде, надојде, се јави
Албански: vjen, arrin
Употреба: Преносно значење

долета повеќе

долетаат
Вид збор: Глагол, свршен
Дојде од некаде, се појави, се слушне нешто.
Албански: arrij
Употреба: Преносно значење

допадне повеќе

допаднат
Вид збор: Глагол, свршен
Дојде, стигне неочекувано, одненадеж.
Албански: arrij
Употреба: Дијалектен збор

завдаде повеќе

(се) завдадат
Вид збор: Глагол, свршен
Се зададе, се појави однекаде, се покаже во далечината.
Албански: shfaqet

завиди повеќе

завидат
Вид збор: Глагол, свршен
(се завиди) Се види, се забележи.
Албански: shfaqet, duket

зададе повеќе

зададат
Вид збор: Глагол, свршен
(се зададе) Се појави, се покаже оддалеку некој или нешто.
Албански: shfaqet, paraqitet

зајави повеќе

зајават
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да се јавува, да се покажува.
Албански: shfaqet, paraqitet

зашурка повеќе

зашуркаат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3 л.) Се појави.
Албански: paraqitet
Употреба: Преносно значење

избие повеќе

избијат
Вид збор: Глагол, свршен
Се пробие напред, стигне на некое место.
Албански: del në sipërfaqe
Употреба: Преносно значење

изгледа повеќе

изгледаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се чини, создава впечаток.
Албански: duket
Употреба: Безлично

излезе повеќе

излезат
Вид збор: Глагол, свршен
Се појави, се покаже на телото како последица или израз на некоја состојба.
Албански: del
За нечистотија, дамка - се исчисти, се отстрани.
Албански: e heq
Наспроти, истапи пред јавност (со реферат, став, мислење).
Албански: doli

изрази повеќе

изразат
Вид збор: Глагол, свршен
(се изрази) Дојде до израз, се покаже, се појави.
Албански: duket

испили повеќе

испилат
Вид збор: Глагол, свршен
(се испили) се појави, се покаже
Албански: shfaqet

јави повеќе

јават
Вид збор: Глагол, свршен
(се јави) излезе, се покаже
Албански: duket

каже повеќе

кажат
Вид збор: Глагол, свршен
(се каже) се појави, се покаже
Албански: shfaqet

наиде повеќе

наидат
Вид збор: Глагол, свршен
Дојде во пресрет, намине, се појави.
Албански: arrin, vjen

осамне повеќе

осамна
Вид збор: Глагол, свршен
Се појави на разденување.
Албански: shfaqet në agim

појави повеќе

појават
Вид збор: Глагол, свршен
(се појави) се јави, се покаже
Албански: u paraqit
(се појави) Настане, се создаде.
Албански: u shfaq
(се појави) никне, се зароди
Албански: u shfaq

покаже повеќе

покажат
Вид збор: Глагол, свршен
(се покаже) Стане видлив, се појави.
Албански: duket

привиди повеќе

привидат
Вид збор: Глагол, свршен
(ми, ти, му, .. се привиди) Му се стори како да гледа нешто што не постои, му се причини.

привсени повеќе

Види и: присени (св.)
(се) привсенат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) пристори

присени повеќе

(се) присенат
Вид збор: Глагол, свршен
Се пристори, се причини некој некому.
Албански: duket, shfaqet

причини повеќе

причинат
Вид збор: Глагол, свршен
(се причини) Се пристори некому, се виде поинакво.