amnesty - онтологија

амнестија повеќе

(едн.) амнестијата
Вид збор: Именка, женски род
Ослободување од кривично гонење, или потполно или делумно ослободување од извршување на казна, замена на изречената казна со поблага казна, бришење на осудата или укинување правни последици од осудата на поименично неодреден број лица.
Употреба: Правда

амнестира повеќе

амнестираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Даде, дава амнестија.
Употреба: Правда