agent - онтологија

агенс повеќе

мн. агенси
Вид збор: Именка, машки род
Она што е сила, двигател, делотворно средство, што предизвикува некоја промена.
Албански: agens kimik
Вршител на дејство.
Албански: agens veprimi
Употреба: Лингвистика

агент повеќе

мн. агенти
Вид збор: Именка, машки род
Лице вработено во служба за безбедност, детектив, платен доставувач.
Албански: agjent
Лице што застапува некого, претставник.
Албански: agjent, përfaqësues
Употреба: Економија