accommodate - онтологија

бере повеќе

берат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
собира, збира, содржи
Албански: mbledhë, mbanë

вдоми повеќе

вдомат
Вид збор: Глагол, свршен
Најде дом за некого.

влезе повеќе

влезат
Вид збор: Глагол, свршен
Смести нешто на или во определен простор.
Албански: akomoduar

дене повеќе

денат
Вид збор: Глагол, несвршен
сместува, скрива
Албански: strehoj

здоми повеќе

здомат
Вид збор: Глагол, свршен
Снабди некого со куќа или стан или најде сместување.
(се здоми) Најде стан.

зима повеќе

зимаат
Вид збор: Глагол, несвршен
зафаќа, зазема, собира
Албански: zen, merr

попригоди повеќе

Види и: пригоди (св.)
попригодат
Вид збор: Глагол, свршен
Пригоди, спреми малку, донекаде некого или нешто.
Приспособи малку, донекаде.
Употреба: Ретко

поугоди повеќе

Види и: угоди (св.)
поугодат
Вид збор: Глагол, свршен
Угоди малку или уште малку.

прими повеќе

примат
Вид збор: Глагол, свршен
Обезбеди престој, ноќевање, засолниште и сл.
Албански: akomodoj
За просторија - збере, собере.
Албански: akomodoj

прифати повеќе

прифатат
Вид збор: Глагол, свршен
Прими, згижи некого на некое време, даде засолниште некому.
Албански: strehoj

размести повеќе

разместат
Вид збор: Глагол, свршен
Распредели по места, најде секому место, смести.
Албански: akomodoj, përshtat

рашири повеќе

рашират
Вид збор: Глагол, свршен
(се рашири) Се смести во пошироко живеалиште.
Албански: akomoduar
Употреба: Разговорно

смести повеќе

сместат
Вид збор: Глагол, свршен
Најде некому место за живеење.
Албански: vendos, strehoj
(се смести) Најде место за живеење, се усели.
Албански: vendosem