mister - онтологија

господин повеќе

(вок.) господине
Вид збор: Именка, машки род
За конвенционално обраќање.
Албански: zotni

ефенди повеќе

мн. ефендии
Вид збор: Именка, машки род
господин, господар
Турски: efendi
Употреба: Архаизам

кир повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Најчесто како составен дел на лично име cо значење - господин, господар.
Грчки: κύριος
Употреба: Архаизам

мајстор повеќе

мн. мајстори
Вид збор: Именка, машки род
(најчесто во вокатив) Обраќање кон возач на автобус, такси и сл.
Албански: mjeshtër
Употреба: Разговорно

мистер повеќе

мн. мистери
Вид збор: Именка, машки род
Господин, за именување или при обраќање кон маж, особено од англиско говорно подрачје.
Албански: mister
Употреба: Книжевен збор
Титула за момче што е избрано за најубаво на избор.
Албански: mister
Употреба: Разговорно