алвеола

мн. алвеоли
Вид збор: Именка, женски род
1. Вдлабнатина во која се наоѓа забот.
Латински: alveolus Англиски: alveolus
Употреба: Медицина
2. Мали меурчиња во белите дробови.
Латински: alveolus Англиски: alveolus
Употреба: Медицина
Примери:
Зошто некој без срце сече, пробива, бетонира, асфалтира и ги прекинува алвеолите на скопските бели дробови.