еж

мн. ежови
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 9136
1. Мало животно од редот на цицачите, со боцки, игли по грбот.
Латински: Erinaceus Англиски: hedgehog
Употреба: Зоологија
2. Морски еж – мало морско животно со црна боја на иглите.
Латински: Paracentrotus lividus Англиски: urchin
Употреба: Зоологија
3. Вид одбранбени пречки направени од испреплетени жици, метални прачки, шини, бетон и друг материјал со цел да се оневозможи поминување на непријателски моторизирани единици.
4. Направа што ја користат молерите за прскање боја на фасада.
5. Вид машина за градење патишта.
Изведенки
еженце ср.
едн
дем.