Уметност - категорија

творба повеќе

мн. творби
Вид збор: Именка, женски род
Производ на духовниот труд (во областа на уметностите, науката, општеството).
Англиски: creation Албански: krijim
Примери:
уметничка творба

триенале повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Приредба што се одржува секоја трета година.
Англиски: triennial Албански: trienale

трилогија повеќе

мн. трилогии
Вид збор: Именка, женски род
Три литературни или музички дела од еден автор, сврзани со единството на општата замисла.
Англиски: trilogy Албански: trilogji

триптих повеќе

мн. триптиси
Вид збор: Именка, машки род
Три уметнички дела што припаѓаат заедно.
Англиски: triptych
а - б - в - г - д - е - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц