Уметност - категорија

надреализам повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Движење во литературата и уметноста што има за цел да го истражува и изразува потсвесното.
Англиски: surrealism

натурализам повеќе

(едн.) натурализмот
Вид збор: Именка, машки род
Правец во литературата и уметноста, од втората половина на 19 век. кој во уметничката постапка ги применува методите на проучување на природата, не воздржувајќи се и од многу груби описи и сцени.
Англиски: naturalism

неокласицизам повеќе

(едн.) неокласицизмот
Вид збор: Именка, машки род
Естетски и уметнички стил од средината на 18 век што следи после доцниот барок и рококо.
Англиски: neoclassicism

неокласичен повеќе

неокласични
Вид збор: Придавка
Што се однесува на неокласицизмот, што припаѓа кон неокласицизмот.
Англиски: neo-classicist
а - б - в - г - д - е - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц