Уметност - категорија

барок повеќе

(едн.) барокот
Вид збор: Именка, машки род
Стил во европската уметност (архитектурата, вајарството, сликарството, декоративната уметност, литературата) од крајот на XVI до средината на XVIII век, чии главни карактеристики се претеран декоративен раскош и патетичност во пишувањето.
Англиски: baroque Албански: barok

бидермаер повеќе

мн. бидермаери
Вид збор: Именка, машки род
(едн.) Декоративен стил во применетата уметност во првата половина на 19 век.
Англиски: Biedermeier Германски: Biedermeier Албански: stil Bidermaer

биенале повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Културна манифестација што се одржува секоја втора година.
Англиски: biennale Албански: bienale

бравура повеќе

мн. бравури
Вид збор: Именка, женски род
Големо вештина во изведба на уметничко дело.
Англиски: bravura Француски: bravoure Албански: bravurë
а - б - в - г - д - е - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц