Неменлив збор - категорија

мав повеќе

Вид збор: Именка, машки род
удар, замав, тешкотија

мај повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Петтиот месец во годината.
Англиски: May Албански: maj

макси повеќе

Вид збор: Придавка
Во модата - облека долга до глуждовите на нозете.
Англиски: maxidress

манлија повеќе

Види и: манлив (прид.)
мн. манлии
Вид збор: Придавка
манлив

март повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Трет месец во годината.
Англиски: March Албански: mars

мат повеќе

Вид збор: Придавка
без сјај, темникав
Англиски: mat

мат повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Во шахот - завршен потег кога се добива партијата, позиција кога на паднатиот крал нема можност за одбрана.
Англиски: checkmate Албански: mat
Пораз, неуспех, безизлезна ситуација.
Англиски: defeat Албански: mat, disfatë

металик повеќе

Вид збор: Придавка
Што има метален отсјај.
Англиски: metallic

миди повеќе

Вид збор: Придавка
Во модата -средна должина на здолниште или фустан.
Англиски: midi

мини повеќе

Вид збор: Придавка
Во модата должина на здолниште или фустан над колената.
Англиски: minidress

мис повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Госпоѓици, за именување или при обраќање кон млада жена или кон девојка.
Англиски: miss Албански: mis
Титула за девојка што е избрана за најубава на избор.
Англиски: miss Албански: mis

мол повеќе

мн. молови
Вид збор: Именка, машки род
Еден од од двата тонски родови.
Англиски: minor key

морлија повеќе

Вид збор: Придавка
морав
Англиски: bluish

мортус повеќе

Вид збор: Придавка
Само во изразот: „Мортус пијан - многу пијан.“

мукает повеќе

Вид збор: Именка, машки род
внимание, заинтересираност
Англиски: attention Турски: mukayyet

мукает повеќе

Вид збор: Придавка
внимателен, претпазлив, заинтересиран
Англиски: attentive Турски: mukayyet

мукаетлија повеќе

мн. мукаетлии
Вид збор: Придавка
(неменл. по род) Што е внимателен, претпазлив.
Англиски: careful

мустаклија повеќе

мн. мустаклии
Вид збор: Придавка
мустаќлија

мустаќлија повеќе

мн. мустаќлии
Вид збор: Придавка
Човек со (големи) мустаќи.
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш