ќелепош

мн. ќелепоши
Вид збор: Именка, машки род
1. Плетена капа од памучен конец; капа што ја покрива ќелата.
Англиски: cap Албански: kapelë, kësulë
2. Капичка што ја носат духовниците под шапката.
Англиски: yarmulke Албански: kësulë prifti
Употреба: Религија