љубопитност

(едн.) љубопитноста
Вид збор: Именка, женски род
Ранг: 3175
Состојба на тој што е љубопитен.
Англиски: curiosity
Примери:
Детска љубопитност.
Гореше од љубопитност да дознае што се случило.