љубопитен

љубопитниот
Вид збор: Придавка
Ранг: 3758
1. Што покажува интерес за стекнување нови знаења.
Англиски: curious
Примери:
Вашето дете е многу љубопитно.
2. Што премногу се интересира за сѐ и сешто.
Англиски: nosey
Примери:
Љубопитните очиња ѕиркаа низ прозорецот.
Изведенки
љубопитно прил.