љубоморен

љубоморниот
Вид збор: Придавка
Ранг: 7832
Што чувствува љубомора.
Англиски: jealous
Примери:
Таа беше љубоморна на помладата сестра.
Беше лут и љубоморен на жената.
Изведенки
1. љубоморно прил.
Пример: Љубоморно го гледаше.
2. љубоморност ж.
Пример: Нејзината љубоморност ги раздели.