љубим

љубими
Вид збор: Придавка
најсакан, омилен
Англиски: favourite
Употреба: Книжевен збор
Примери:
Тоа е неговата љубима тема.
Изведенки
1. љубим м.
љубимиот
2. љубима ж.
љубимата
Пример: Имаше желба да ја сретне барем еднаш насамо својата љубима.