љубен

љубени
Вид збор: Придавка
Ранг: 17105
Што е предмет на љубов, што е сакан.
Англиски: beloved
Примери:
Тој замина, но никогаш не ја заборави љубената жена.
Изведенки
1. љубен м.
љубениот
2. љубена ж.
љубената
Пример: Во очите на љубената го гледаше небото.