а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

се

Вид збор: Заменка
Ранг: 5
1. Се употребува за образување на повратни, безлични и глаголски форми.
Примери:
Се бричи.
Се мие.
Се стемни.
Ми се јаде.
2. Се употребува за образување на пасивно значење со преодни глаголи.
Примери:
Се гради нова болница.