а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

сврти

свртат, свртам, свртете; свртив, свртија; свртил; свртев, сврте, свртеа; свртел; свртен
Вид збор: Глагол, свршен
Ранг: 302
1. Заврти, обрне поглед, лице, глава; измени положба.
Англиски: turn Албански: kthej
Примери:
Го сврте на грб.
Сврти лист.
2. Измени правец на движење.
Англиски: turn Албански: kthej
Примери:
Одеа по главниот пат, па потоа свртеа лево.
3. Насочи кон некого или нешто.
Англиски: point Албански: kthej, drejtoj
Примери:
Ги свртеа пушките на нив.
4. заврти лист, прелиста
Англиски: leaf Албански: shfletoj
Примери:
Сврти неколку страници и фати да чита.
5. Преврти нешто откај опачината; поднови облека со вртење.
Англиски: turn Албански: kthej
Примери:
Сврти го ракавот.
Го свртив костимот.
6. Измени развиток на дејство, работа, процес и сл.
Англиски: change Албански: kthej, ndërroj
Примери:
Свртеа на играње.
Сврти на подобро, полошо.
7. За разговор, мисли - преведе на друг предмет, тема.
Англиски: change Албански: kthej, ndërroj
Примери:
Го свртеа разговорот.
8. (се сврти) Се заврти; измени своја положба.
Англиски: turn Албански: kthej
Примери:
Се сврте со лице кон него.
Се свртев на другата страна.
Се сврти со лице кон нешто.
9. (се сврти) Измени правец на движење.
Англиски: turn Албански: kthej
Примери:
Стигнавме до ѕидот и се свртевме.
10. (се сврти) се насочи, се управи
Албански: kthej
Примери:
Се сврте кон вас.
11. (се сврти) Се измени, стане нешто друго.
Албански: shëndroj, kthej
Употреба: Преносно значење
Примери:
Жалоста се сврти во радост.
12. (се сврти) Се упати кон некого со зборови.
Англиски: address Албански: drejtoj
Употреба: Преносно значење
Примери:
Сега ти си на ред, му се сврти на најмладиот.
Изрази
(разг.) Му го сврти умот.
Не може пара да сврти.
Сврти внимание.
Му сврти грб.
Не сака глава да сврти.
Се сврти за 180 степени.
Ќе се сврти во гробот.
Нема каде да се свртиш.