а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

сврзе

сврзат; сврзи, сврзете; сврзав, сврзаа; сврзал; сврзан; сврзев, сврзеа; сврзел
Вид збор: Глагол, свршен
Ранг: 12811
1. Врзе еден крај со друг.
Англиски: tie Албански: lidh
Примери:
Ги сврза краиштата на конецот.
2. Собере на едно место, заврзе во нешто.
Англиски: bundle Албански: lidh
Примери:
Ги собра тетратките и ги сврза во еден пакет.
3. За пат и други средства за врска - соедини две месности.
Англиски: connect Албански: lidh
Примери:
Новиот пат ќе го сврзе селото со градот.
4. Даде врска по телефон, радио и сл.
Англиски: connect Албански: lidh
Примери:
Телефонистката никако не успеваше да ме сврзе со директорот.
По десет минути ќе Ве сврземе со стадионот.
5. Установи врски со некого или нешто.
Англиски: connect Албански: lidh
Употреба: Преносно значење
Примери:
Најпосле успеаја да ме сврзат со партиската организација во градот.
6. Создаде многу блиски, срдечни односи со некого; зближи душевно.
Англиски: near Албански: bashkoj, lidh
Употреба: Преносно значење
Примери:
Таа средба ме сврза засекогаш со него.
7. Спои, соедини како делови на една целина.
Англиски: combine Албански: bashkoj, kombinoj
Употреба: Преносно значење
Примери:
Не сакаше да ја сврзе теоријата со практиката.
Ги сврза личните интереси со општествените.
8. (се сврзе) Се соедини едно нешто со друго.
Англиски: bind Албански: lidhem
Примери:
Се сврзаа во едно.
9. (се сврзе) Установи врска со помошта на некое средство за врска.
Англиски: connect Албански: lidh
Примери:
Се сврзав со поштата.
10. (се сврзе) Установи врски со некого.
Англиски: communicate Албански: lidh, bashkoj
Употреба: Преносно значење
Примери:
Се сврзал со организацијата.
11. (се сврзе) Се зближи со некого.
Англиски: join Албански: lidhem, bashkohem
Употреба: Преносно значење
Примери:
Се сврзаа и веќе никој не ги разделува.