а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

пра

Вид збор: Префикс
Ранг: 14556
1. Претставка за образување именки и придавки со значење степен на родство.
Примери:
прадедо, правнук
2. Претставка за образување именки и придавки со значење првобитност, примарност, најголема старост.
Примери:
прачовек, прататковина