а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

потврди

потврдат; потврдам; потврдил
Вид збор: Глагол, свршен
Ранг: 2849
1. Посведочи дека претходно кажаното, пишаното или стореното е точно, вистинито.
Англиски: testify Албански: dëshmoj
Употреба: Правда
Примери:
Дека сето ова е точно, можат да потврдат и другарите што беа со мене.
Луѓето отпрвин не му веруваа, но се најдоа и други што го потврдија тоа.
2. Изрази согласност.
Англиски: confirm Албански: pohoj
Примери:
Тој поцрвене и потврди со главата.
Тој со кимање на главата потврди.
3. Даде законска или административна важност, потврди вистинитост на некој документ, решение и сл.
Англиски: certify Албански: vërtetoj
Употреба: Административен термин
Примери:
Неговата пресуда била потврдена и стапила во сила.
Доставените дипломи треба да бидат потврдени од Управата.
Тој ќе оди в суд за да ги потврди договорите.
4. Прифати, озакони, санкционира на повисоко ниво на надлежност нечие решение, поставување на должност, звање и сл.
Англиски: approve Албански: konfirmoj
Примери:
Тие го потврдија во звањето редовен професор.
5. Докаже, покаже, даде доказ за нешто.
Англиски: prove Албански: dëshmoj
Примери:
Тој го потврди тоа на дело.
Нашата национална судбина тој мит го потврди историски.
Сето тоа ја потврди неговата музејска вредност.
6. (се потврди) Излезе, се покаже точен, правилен (за претпоставка, тврдење, мислење, предвидување и сл.).
Англиски: prove Албански: dëshmoj
Примери:
Се потврдиле лагите на двајцата лажговци.
Нашите сомненија се потврдија.
7. (се потврди) Се покаже, се докаже во некое својство.
Англиски: prove Албански: dëshmoj
Примери:
Се потврди како добар педагог.
Изведенки
1. потврдува несв.
(се) потврдуваат
2. потврдување ср.
глаг. им.