а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

низ

Вид збор: Предлог
Ранг: 66
1. Пространствено значење: движење, без определба на насоката.
Англиски: through
Примери:
Четата врвеше низ гората.
Гостите се прошетаа низ паркот.
2. Движење со провирање во нешто.
Англиски: through
Примери:
Користејќи ја темнината и дождот, лесно се пробиле низ непријателскиот обрач.
3. Временско значење.
Англиски: through
Примери:
Долго ни кажуваше за што поминал низ животот.
4. Начинско значење.
Англиски: through
Примери:
Поради настинка зборуваше низ нос.