а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

крив

криви
Вид збор: Придавка
Ранг: 3186
1. Свиткан, извиен, што не е прав; што има искривен облик.
Англиски: bent
Примери:
криви патишта, крива река
криво рало, крив нож
криви рогови
2. Што не е исправен, што е навален на една страна.
Англиски: tilted
Примери:
Расте крива круша.
крива кула
3. Што е неправилен.
Англиски: crooked
Примери:
криво колено, крив колк
крив нос
4. За човек, животно - куц.
Англиски: lame
Примери:
кривиот човек, криво куче
5. виновен
Англиски: guilty
Употреба: Правда
Примери:
Тој е крив за cѐ! Кој е крив, а кој прав?
6. погрешен, неправилен
Англиски: false
Примери:
На крив пат е.
крива пресметка
Изрази
Криво и слепо - cите.
По крив пат тргна - погрешно постапува, греши.