јероѓакон

мн. јероѓакони
Вид збор: Именка, машки род
Посветен ѓакон, калуѓер-ѓакон во православната црква.
Употреба: Црковен термин
Примери:
Јероѓаконот од кичевскиот манастир бил монах и познат собирач на македонски народни умотворби.