јагма

мн. јагми
Вид збор: Именка, женски род
Ранг: 43016
1. Натпреварување кој прв ќе добие, ќе грабне нешто.
Турски: yağma Албански: jagmë
Употреба: Архаизам
Примери:
Ќе има повторно јагма и мешаница, завист и измами.
2. Заедничка нива или ливада, сечие земјиште што го обработува тој што прв ќе дојде до него.
Албански: jagmë
Употреба: Архаизам , Земјоделство