ревизија

мн. ревизии
Вид збор: Именка, женски род
Ранг: 7820
1. Преглед, проверка на работата на установа или некое лице.
Англиски: audit Албански: revizion
Употреба: Економија
Примери:
Инспекторите извршија ревизија на работењето на претпријатието.
2. Преразгледување на некое учење или теорија за да се внесат неприемливи измени.
Англиски: revision Албански: rishqyrtim, revizion
Употреба: Наука
Примери:
Ревизија на марксизмот.
3. Во печатарството - прегледување на текстот пред да се пушти во печат, последна коректура.
Англиски: proofreading Албански: revizion, korekturë
Примери:
Авторот ќе ја изврши последната ревизија.