радикал

мн. радикали
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 39995
1. Приврзаник на коренити, решителни мерки.
Англиски: radical Албански: radikal
Употреба: Политика
2. Приврзаник на радикализмот, член на радикалска партија.
Англиски: radical Албански: radikal
Употреба: Политика
Примери:
Тоа е најава и за доаѓање на македонските радикали на политичката сцена.
3. Математички знак со кој се означува вадење корен и самиот резултат од вадењето на коренот.
Албански: rrënjë
Употреба: Математика
4. Постојана група атоми во молекулот што преминуваат без промена од едно хемиско соединение во друго.
Англиски: radical Албански: themel
Употреба: Хемија
Примери:
Слободни радикали.