праведен

праведни
Вид збор: Придавка
Ранг: 6549
1. Што се заснова на правда, што се однесува на правда.
Англиски: just
Примери:
праведен судија
праведно барање
праведна казна
2. Што е во согласност со нормите на религиозниот морал.
Англиски: righteous
Употреба: Религија
Изведенки
праведно прил.