портокалов

портокалови
Вид збор: Придавка
Ранг: 5121
1. Што припаѓа, што се однесува на портокал, што е добиен од портокал.
Англиски: orange
Примери:
портокалов сок
портокалова кора
2. Што има боја на портокал.
Англиски: orange
Примери:
Носеше портокалова кравата.
портокалова револуција
Чинијата изгледаше како сликарско платно- бордо, портокалова, црвена, зелена боја и беше рапсодија од вкусови.