население

(едн.) населението
Вид збор: Именка, среден род
Ранг: 1139
1. Жителите на населено место или територија.
Англиски: population Албански: popullatë
Примери:
Попис на населението.
Град со мешано население.
2. Состав на луѓе што се поврзуваат со некое заедничко својство.
Англиски: population Албански: popullatë
Примери:
Словенско население.
Црнечко население.
Христијанско население.
Активно население.