исправен

исправни
Вид збор: Придавка
Ранг: 4539
1. Што е сосема прав, што стои право.
Англиски: upright
Примери:
исправена глава
2. Што е прав, оптегнат.
Англиски: straight
Примери:
исправена жица
3. Што е поправен, коригиран.
Англиски: corrected
Примери:
исправен текст
4. Што е правилен, што е заснован врз правила (законски, логички).
Англиски: correct
Примери:
исправно решение
исправен заклучок
5. За механизам - што работи, што не е расипан, дефектен.
Примери:
исправен апарат
исправен автомобил
6. За човек - што има добри особини, добар карактер.
Англиски: correct
Изведенки
1. исправено прил.
Пример: Исправено оди.
2. исправеност ж.
3. исправно прил.
Пример: Работи исправно.
4. исправност ж.