група

мн. групи
Вид збор: Именка, женски род
Ранг: 387
1. луѓе, заедница
Англиски: group Албански: grup
Примери:
Група деца.
Група луѓе.
Група ученици.
2. Множество, целина од предмети, честици, составни делови и др.
Англиски: group Албански: grup
Примери:
Крвни групи: Нулта, А, Б, АБ.
Изведенки
групичка ж.
мн. групички
дем.